وظیفه ماهک در گیربکس

وظیفه ماهک در گیربکس

آنچه در این مقاله مطالعه خواهید کرد

وظیفه ماهک در گیر بکس چیست؟ این سوال از جمله سوالات متداولی به حساب می‌آید که افراد در زمان‌های مختلف با آن مواجه می‌شوند. به صورت کلی، یک خودرو از قطعات مکانیکی زیادی تشکیل شده‌است. هر کدام از این قطعات مکانیکی، یک سری وظایف خاص را بر عهده دارند. ماهک یکی از همین قطعات مکانیکی است که در گیربکس خودرو مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آشنایی با قطعات و اجزای گیربکس اتوماتیک و نحوه کارکرد آن

وظیفه ماهک در گیربکس

 

وظیفه ماهک در گیر بکس

کاربرد ماهک در گیربکس روند افزایش یا کاهش سرعت را به صورت مستقیم تحت تاثیر خود قرار‌دهد. از جمله دیگر نام‌های این قطعه می‌توان به خرچنگی لیور دنده اشاره کرد. ماهک، قطعه‌ای رایج به حساب می‌آید که می توان آن را در همه ماشین‌های امروزی یافت. امروز ما قصد داریم تا وظیفه ماهک در گیر بکس را به صورت دقیق مورد بررسی قرار‌دهیم. پس با ما همراه شوید.

ماهک در گیر بکس و طریقه عملکرد آن

قبل از پرداخت به وظیفه ماهک در گیر بکس، بیایید چیستی این کالا را مورد بررسی قرار دهیم. ماهک یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین قطعات به کار رفته در ساخت گیر بکس به حساب می‌آید که کاربرد‌های زیادی دارد. امکان تعویض دنده و افزایش سرعت یک خودرو بدون استفاده از این قطعه، وجود ندارد.

فرآیند تعویض دنده در ماشین‌های اتوماتیک و دستی، یک سری مراحل خاص دارد. قطعه ماهک به گونه‌ای طراحی شده تا دنده‌های ماشین را با محور مربوطه آنها، هم راستا کند. این قطعه شکل حلالی داشته و به همین علت هم کارشناسان آن را ماهک نامیده‌است. اگر از نظر ظاهری این محصول را با سایر قطعات به کار رفته در گیر بکس مقایسه کنید، متوجه وجود تفاوت‌های گسترده‌ای خواهید‌شد.

ماهک با تغییر و تنظیم دقیق موقعیت چرخ دنده‌های به کار رفته در گیر بکس، روند انتقال نیرو را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد. شاید در نگاه اول این قطعه خیلی ساده به نظر برسد اما آسیب دیدن همین قطعه ساده می‌‎‌تواند گیربکس شما را با مشکلات جدی مواجه کند.

برای تعمیر گیربکس چینی خود می‌توانید به تعمیر گاه اختصاصی گیربکس چی مراجعه کنید!

کاربرد ماهک در گیربکس

حال که مباحث مقدماتی را پشت سر گذاشتیم، بیایید تا وظیفه ماهک در گیر بکس را مورد بررسی قرار‌دهیم. همانطور که گفته شد، ماهک در یک گیر بکس وظیفه مهمی دارد: تنظیم چرخ دنده‌ها و انتقال نیرو از گیربکس به چرخ. زمانی که ماهک حرکت می‌کند، کشویی دنده هم موقعیت خود را تغییر می‌دهد. پس از این تغییر موقعیت، یک گروه چرخ دنده جدید، وارد مدار شده و نسبت به تغییر سرعت اقدام می‌نمایند. زمانی که شما دنده خودرو خود را جا می زنید، در واقعیت موقعیت ماهک را تغییر داده‌اید و ماهک هم نسبت به تغییر موقعیت چرخ دنده‌ها اقدام می‌نماید.

پس مهم‌ترین کاربرد یا وظیفه ماهک در گیر بکس، کمک به روند تغییر دنده است. زمانی که شما دسته دنده را از 2 به 3 تغییر می‌دهید، موقعیت ماهک تغییر پیدا کرده و چرخ دنده‌های مربوط به 2 از مدار خارج می‌شوند. در مرحله بعد، چرخ دنده‌های مربوط به 3، به ماهک متصل شده و نسبت به انتقال نیرو اقدام می‌نمایند. خراب شدن یا آسیب دیدن ماهک، مشکلات جدی را به همراه خواهد‌داشت. اگر شما به درستی نسبت به تعویض دنده اقدام نکنید، احتمال اینکه ماهک یا سایر چرخ دنده‌های گیربکس را با آسیب مواجه کنید، افزایش پیدا خواهد‌کرد.

کاربرد ماهک در گیربکس

علائم خرابی ماهک در گیر بکس

حال که با وظیفه ماهک در گیر بکس آشنا شدیم، بیایید به علائم خرابی این قطعه حیاتی و پر اهمیت نگاهی بیندازیم. به صورت کلی، خرابی در قسمت پر اهمیتی همچون ماهک، علائم آشکاری را به همراه خواهد داشت. خرابی ماهک از جمله مشکلاتی به حساب می‌آید که به راحتی حل نمی‌شود. اگر اخیرا دسته دنده شما شل یا لق شده است، احتمال اینکه ماهک ماشین آسیب دیده باشد، وجود دارد.

اگر دنده ماشین شما به درستی جا نمی‌خورد، احتمالا ماهکش خراب شده است. از جمله دیگر علائم پر اهمیت خرابی ماهک می‌توان به حرکات غیر عادی دسته دنده، گیر کردن و جا نرفتن دسته هنگام تعویض دنده، خلاص شدن ناگهانی دنده، رها بودن بیش از حد دسته دنده و سفت شدن دنده ماشین اشاره نمود. اگر ماشین شما با هر کدام از علائم مذکور مواجه شد، باید در سریع‌ترین زمان ممکن به سراغ تعمیرگاه بروید تا شرایطش را بررسی کنید.

نحوه هل دادن ماشین اتومات و نکات مهمی که باید رعایت کنیم.

جایگاه آن در خودرو

حتما شما هم از خود می‌پرسید که به صورت دقیق، ماهک کجای خودرو قرار گرفته‌‌است؟ جایگاه و وظیفه ماهک در گیر بکس، توسط نوع خودرو تغییر پیدا می‌کند. به صورت کلی، ماشین‌های موجود در بازار‌های داخلی ایران در دو دسته بندی اصلی یعنی ماشین‌های اتوماتیک و دستی تقسیم می‌شوند. تعداد دنده یا سرعت‌های به کار رفته در ماشین‌های قدیمی با ماشین ‌های جدید هم یکسان نیست. ماشین‌های قدیمی معمولا 4 سرعته بودند و ماشین‌های امروزی 5 سرعته هستند! موقعیت ماهک هم بر اساس تعداد سرعتش و نوع گیربکس، متغیر است.

برخی از ماشین‌ها بیش از 3 ماهک را مورد استفاده قرار می‌دهند. بیایید ماشین‌های قدیمی همچون پیکان‌های 4 دنده را به عنوان مثال در نظر بگیریم. در این خودر‌و های قدیمی، تولید کنندگان 3 میل ماهک را قرار داده اند. خود ماهک هم به دسته دنده متصل است. اولین میل ماهک به دنده های 1 و 2، دومین میل ماهک به دنده‌های 3 و 4 و آخرین میل ماهک هم به دنده عقب متصل می‌باشد. با تغییر موقعیت دسته دنده، ماهک و میل ماهک هم موقعیت خود را تغییر می‌دهند.

میل ماهک گیر بکس و عملکرد آن

خیلی از افراد، به تفاوت‌های موجود میان ماهک گیربکس و میله ماهک توجه نمی‌کنند. به خاطر داشته باشید که این دو قطعه، به یکدیگر متصل هستند اما کاربرد های متنوعی دارند. دسته دنده، به صورت مستقیم به ماهک متصل نیست! میان این دو قطعه، ابزاری با نام میل ماهک قرار گرفته است. میل ماهک در حالت عادی، قابل مشاهده نمی باشد. شرکت های تولیدی، مکانیزم های متنوعی را برای طراحی میل ماهک در نظر می گیرند. از جمله مهم ترین مکانیسم های میل ماهک می توان به دستی، الکتریکی، خلائی یا هیدرولیکی اشاره کرد. هر کدام از این موارد، یک سری کاربرد های خاص دارند. عملکرد این قطعه هم بر اساس مکانیسم های به کار رفته در طراحی آن متغیر می باشد.

علت خرابی ماهک دنده

همانطور که در قسمت‌های قبل تر هم به این مسئله اشاره کردیم، خرابی ماهک دنده می‌تواند مشکلات جدی را برای کاربران ایجاد نماید. دلایل متنوعی را می‌توان برای خراب شدن این قطعه پر اهمیت مطرح نمود. اگر هنگام رانندگی شما بیش از اندازه دستتان را روی دنده نگه دارید یا اینکه به دنده بیش از حد به آن فشار بیاورید، احتمال آسیب دیدن و خراب شدن ماهک افزایش پیدا خواهد کرد. تلاش برای کنترل، آسیب زدن و ورود فشار به دسته دنده، عواقبی همچون خرابی میل ماهک و شکستن آن را به همراه خواهد داشت.

قیمت تعمیر ماهک گیربکس ماشین

هزینه‌ای که شما باید برای تعمیر ماهک دنده ماشین پرداخت کنید، ثابت نیست. خرابی ماهک از جمله مشکلات آزار دهنده‌ای به حساب می‌آید که برای تعمیر، به هزینه زیادی نیاز خواهد داشت. بسته به مدل ماشین، احتمال اینکه هزینه مورد نیاز کاربران تا چند میلیون تومان افزایش پیدا کند هم وجود دارد. پس، اگر شما هم علائم خرابی ماهک را در ماشین خود مشاهده می‌کنید، بهتر است در سریع‌ترین زمان ممکن نظر یک تکنسین حرفه‌ای را مورد بررسی قرار دهید. تعمیر کاران برای حل مشکلات ماهک، باید مقدار زیادی وقت خود را صرف شناسایی موقعیتش و بیرون آوردن آن بکنند.

چگونگی تعویض ماهک ماشین

برای تعویض ماهک گیربکس، تکنسین ها مراحل موجود در لیست زیر را مورد استفاده قرار می‌دهند.

  • باز کردن بست باتری برای قطع جریان برق
  • باز کردن بست دور باتری
  • خروج سینی باتری
  • باز کردن خرطومی هواکش برای دسترسی بهتر به ماهک
  • ورود فشار به میل ماهک
  • فشار دادن سر میل ماهک رو به بالا
  • خارج کردن ماهک بیرون آمده
  • افزودن میل ماهک جدید
  • بستن خرطومی هواکش و اتصال مجدد باتری

چگونگی تعویض ماهک ماشین

کلام آخر

امروز ما سعی کردیم تا به صورت کلی، وظیفه ماهک در گیر بکس را مورد بررسی قرار دهیم. همانطور که مشاهده نمودید، ماهک یکی از پر اهمیت‌ترین قطعات به کار رفته در یک خودرو به حساب می‌آید که کاربرد‌های زیادی داشته و روند تعویض دنده در گیربکس را تحت تاثیر قرار می‌دهد. آسیب دیدن این قطعه کمانی شکل می‌تواند عملکرد کلی جعبه دنده را با مشکلات جدی مواجه سازد. به خاطر داشته باشید که آسیب دیدن قطعاتی همچون ماهک می‌تواند هزینه‌های سنگینی را روی دوش شما قرار دهد. پس شما باید بهترین روش‌های موجود برای پیشگیری از خراب شدن این محصول را به کار گیرید.  البته که تفاوت‌های زیادی میان مدل‌های مختلف ماهک وجود دارد. نوع گیربکس به کار رفته در ماشین، مهم‌ترین عاملی است که می تواند ساختار ماهک و هزینه مورد نیاز برای تعمیر این قطعه را مشخص نماید.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *